V športovej gymnastike má sezóna svoju jarnú a jesennú časť. V jarnej časti prebiehajú dve kolá slovenského pohára a na jeseň zasa tretie pohárové kolo a majstrovstvá Slovenska.

Prvé kolo slovenského pohára sa konalo v Detve a pre domáce pretekárky z Klubu športovej gymnastiky Detva išlo o úspešné podujatie. „V podstate v každej kategórii máme zlatú medailu,“ povedala Katarína Krekáňová, trénerka detvianskeho klubu. Zároveň je aj trénerkou slovenskej juniorskej a seniorskej reprezentácie.

Detvianske pretekárky sa pravidelne nominujú do slovenskej reprezentácie, no nie je to preto, lebo majú doma reprezentačnú trénerku. Bez výsledkov by to nešlo. „Úplne prvým pravidlom je, že si splnia výkonnostnú triedu. Na podujatiach slovenského pohára musia získať dostatočný počet bodov,“ vysvetlila Krekáňová. Takéto pretekárky sú zaradené do úsekov, pred každou medzinárodnou súťažou sú ešte kontrolné preteky. A na nich si musia svojimi výsledkami vybojovať účasť.

Do tretieho miesta

Na Slovensku sa každý rok vyhodnocuje rebríček klubov, za posledných päť rokov skončila Detva najhoršie na 3. mieste. Celkovo je u nás zaregistrovaných šestnásť klubov ženskej gymnastiky. Pre rebríček je dôležité, aby mali dobré výsledky aj v seniorkách, čo Detva má. Aj keď je ťažké konkurovať Bratislave.

Na Slovensku funguje päť regionálnych centier talentovanej mládeže, jedno je aj v Detve. Podmienkou je podpora zo strany mesta, čo v Detve funguje. Stáva sa, že deti prechádzajú z klubov práve pod takéto regionálne centrá. Do Detvy napríklad prešla pretekárka zo Žiliny. Samozrejme, že dochádzanie z takej diaľky neprichádzalo do úvahy, rodičia to vyriešili presťahovaním sa do Detvy. Bez obety rodiny sa šport na Slovensku nedá robiť. Pritom gymnastika sa nemôže rovnať športom, v ktorých je úspech zároveň aj finančnou istotou.

Američanka je fenomén

Na olympiáde patrí gymnastika medzi tri najsledovanejšie športy, napriek tomu je finančné ocenenie veľmi slabé. Podľa Kataríny Krekáňovej sa pripravuje koncepcia na medzinárodnej úrovni, aby sa prilákalo viac väčších sponzorov. Darí sa to napríklad v Spojených štátoch, napokon aj aktuálna majsterka sveta v gymnastike Simone Bilesová je Američanka. „Je to fenomén a podľa mňa ju tak skoro nikto neprekoná. Dokonca sa stala najlepšou športovkyňou USA, tromfla futbalistov, basketbalistov a iných športovcov,“ vysvetlila trénerka. Komerčné zázemie za americkou gymnastkou je obrovské.

Z Detvy na Európske hry

Obrovským výsledkom boli pre detviansku gymnastiku tohtoročné Majstrovstvá Európy v Poľsku, ktoré boli nominačné na Európske hry v Minsku. Detvianka Chiara Bunce sa nenominovala priamo, ale bola prvou náhradníčkou. „V kútiku duše som dúfala, že to vyjde, pretože v gymnastike sa rýchlo môže niečo stať, niekto sa zraní a podobne. A po dvoch týždňoch sa jedno miesto naozaj uvoľnilo,“ povedala reprezentačná trénerka.

Olympiáda

Posledný septembrový víkend už gymnastky mysleli na majstrovstvá sveta v Štuttgarte, ktoré boli zároveň kvalifikáciou na Olympijské hry v Tokiu v roku 2020. Katarína Krekáňová majstrovstvá zhodnotila takto: „Pri rekordnej účasti takmer 600 pretekárov z 92 krajín sveta sme boli svedkami niekoľkých prekvapení, ale i sklamaní. Nás teší, že patríme do skupiny šťastnejších. Barbora Mokošová 63. miestom vybojovala miestenku na OH 2020. Kým ostatné krajiny, medzi ktorými nechýbali ani zvučné mená čakali na konečné oficiálne výsledky, Barbora medzi individualistkami svietila v kolónke na 19. miestom ako kvalifikovaná. Súťaž prešla s menšími zaváhaniami a naplnila poslanie top kandidátky. Zdravotne nebola úplne v poriadku, no svojím nasadením a bojovnosťou dokázala prekonať i túto prekážku. Barču výborne dopĺňala 17-ročná Chiara Bunce, ktorej výkony nesklamali, priniesli mnoho pozitív a dokonca na troch disciplínach bola pre našu jednotku vyrovnanou súperkou. Nebyť pádu na bradlách a väčšieho zaváhania na kladine, mohlo sa jej celkové hodnotenie pohybovať okolo 49 bodov, ktoré by zaručovali postup. Je dôležité mať na takejto vrcholnej súťaži aspoň dvoch dobre pripravených pretekárov, ktorí zmenšia riziko možného neúspechu. Teší ma, že v ére samostatného Slovenska, nevynechala ženská športová gymnastika ani jedny olympijské hry a nebude tomu inak ani v Tokiu 2020.“

Detvianska telocvičňa mala japonský čas

Dostať sa na olympiádu je nesmierne náročné. A keď potom niekto skončí na 35. mieste u nás sa to považuje za neúspech. Podľa reprezentačnej trénerky si treba uvedomiť, že je tam sto najlepších gymnastiek sveta. Pri tenise je pritom veľkým úspechom už to, keď sa niekto dostane do svetovej stovky, v gymnastike nie.

Keď sa v minulosti Detvianka Mária Homolová dostala na olympiádu, tak nominačné majstrovstvá sveta boli v Tokiu. „Pre nás je veľkým problémom časový posun. Keď idete na západ, napríklad do Ameriky, tak potrebujete na adaptáciu asi týždeň. Na východ je to horšie, tam sa telo prispôsobuje aj tri týždne. A tie vám pred majstrovstvami niekto nezaplatí,“ vysvetlila trénerka.

Mesiac pred súťažou preto nastavili hodiny v detvianskej telocvični na japonské pásmo a tomu prispôsobili aj jej tréningy. Homolovej príprava sa začínala ráno o tretej. To už bolo divné aj policajtom, ktorí považovali nočnú aktivitu v telocvični za podozrivú. Mysleli si, že sú v telocvični zlodeji.

Kým pretekárka sa pomaly prispôsobovala a spala za zatemnenými oknami podľa japonského času, trénerka to mala horšie. „Spávala som iba pár hodín, pretože som mala tréningy aj s inými gymnastkami,“ doplnila. Táto príprava sa ukázala ako dobré riešenie, po príchode do Japonska naša reprezentantka hneď zaspala, akoby bola v Japonsku už celé týždne. Aj o tom je vrcholový šport. A Mária Homolová z týchto majstrovstiev nakoniec postúpila na olympiádu.

Klub športovej gymnastiky Detva v roku 2019:

23. marca 2019 ASVO Cup v Insbrucku. Lucia Dobrocká 10. miesto. V konkurencii 43 pretekárok z piatich krajín.

30. a 31. marca 2019 Elek Mátolay v Maďarsku. Družstvo 2. miesto, Lucia Dobrocká 7. miesto. V konkurencii 35 súťažiacich z desiatich štátov.

Druhý aprílový týždeň sa začínali ME v poľskom Štetíne. Chiara Bunce si napokon vybojovala miestenku na Európske hry v Minsku.

Prvé kolo slovenského pohára v Detve sa konalo 26. a 27. apríla. Najmladšie žiačky, A kategória, 1. miesto Lucia Piliarová, 2. miesto Lilly Murínová. Staršie žiačky, A kat., 1. miesto Lucia Dobrocká, juniorky, A kat., 3. miesto Anna Hrušková. Seniorky, A kat., 1. miesto Radoslava Kalamárová, 2. miesto Sára Didy. Mladšie žiačky, B kat., 1. miesto Nela Ostrihoňová, 2. miesto Emma Ridzoňová.

1. a 2. júna sa konali Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v Trnave. Chiara Bunce obsadila vo viacboji 2. miesto, Radoslava Kalamárová skončila tretia. Vo finále na prostných bola Chiara Bunce druhá a Radoslava Kalamárová tretia.

Európske hry v Minsku, Chiara Bunce 23. miesto, 1. náhradníčka do finále „osemnástky“.

6. až 8. septembra sa konal svetový pohár v maďarskom Sombathely. Chiara Bunce skončila na kladine na 9. mieste.

Text: Milan Suja

Foto: Archív Kataríny Krekáňovej