Mala to byť hrdá budova detvianskeho okresného úradu, namiesto toho už celé roky kazí vzhľad vstupnej časti mesta. Je síce zastrešená, s osadenými plastovými oknami, no do dokončenia má veľmi ďaleko. Už na prvý pohľad je vidieť, že táto tehlová stavba nemá gazdu a pomaly chátra. Žiaden človek prechádzajúci mestom ju neprehliadne.

Tento stav už dlho nebude trvať. Ministerstvo vnútra, ktoré budovu vlastní, prednedávnom ponúklo mestu bezodplatný prevod budovy a mestské zastupiteľstvo súhlasilo.

Iba sľuby

Výstavba Okresného úradu v Detve sa začala v roku 1997, o päť rokov neskôr sa práce na stavenisku definitívne prerušili. Odvtedy mesto viackrát oslovilo poslancov slovenského parlamentu, členov vlády a predstaviteľov štátnej správy. Prisľúbili nápravu, no realita bola iná a pri budove sa od roku 2002 stavbári neobjavili. Darmo mesto argumentovalo tým, že v dostavanej administratívnej budove by mohli byť na jednom mieste sústredené všetky štátne úrady a inštitúcie. Štát si pre svoje úrady napokon odkúpil inú budovu.

Účel ešte upresnia

„Mesto ráta s viacúčelovým využitím budovy. Mohla by slúžiť pre podnikateľské subjekty, občianske združenia či rôzne inštitúcie a organizácie,“ povedal primátor mesta Ján Šufliarský a pripomenul, že najspokojnejší by bol, keby budova slúžila svojmu pôvodnému účelu a boli by v nej všetky úrady štátnej a verejnej správy, aby občan našiel všetko na jednom mieste a nemusel behať po celom meste. „Presný účel využitia nemáme zatiaľ vyriešený,“ doplnil primátor.

Najväčšia investícia

Stav budovy nie je podľa primátora stopercentný, no poškodenia nie sú také, aby sa nedali odstrániť. Budovu v minulosti strážila strážna služba, skončila pred ôsmimi rokmi.

Štát ju pritom postavil na súkromných pozemkoch, mestu sa podarilo všetko vysporiadať a už dva roky vlastní pozemky pod budovou nedostavaného úradu.

Dokončenie výstavby tak bude v najbližších rokoch najväčšou investíciou v Detve, na ktorú si bude mesto musieť zobrať úver. Aj preto chce mesto neskôr využiť časť priestorov na prenájom komerčným subjektom, aby z nájmu mohlo splácať aspoň časť úveru.

Text a foto: Milan Suja