Kríza v autobusovej doprave v Banskobystrickom samosprávnom kraji je dočasne zažehnaná. Banskobystrická župa poskytne prostriedky regionálnym Združeniam miesta a obcí (ZMO) či samotným mestám, aby si dopravu objednali priamo u dopravcu.

Autobusy, ktoré prevádzkuje spoločnosť Slovenská autobusová doprava Zvolen v deviatich okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja v pondelok vyrazili na cesty podľa platných cestovných poriadkov. Po víkendovej odstávke dopravy sa tak cestujúci dostali do škôl, práce či nemocníc tak, ako boli zvyknutí.

Náklady preplatia

„Postup sme od sobotného rána, kedy nevyšli prvé autobusy, koordinovali s predsedami regionálnych ZMO, starostami a primátormi. V sobotu večer sme im zaslali usmernenie, aby vedeli, ako postupovať v prípade ekonomických otázok. Všetky náklady, spojené s takouto dopravou, preplatí Banskobystrický samosprávny kraj,“ informoval v sobotu popoludní na mimoriadnom zasadaní dopravnej komisie vicežupan Ondrej Lunter.

Iba do konca týždňa

Zároveň upozornil, že ide o dočasné riešenie, ktoré situáciu upokojí na 4 až 5 dní. „Bez verejného obstarávania môžu samosprávy objednať služby len do výšky 70-tisíc eur. Po prepočítaní na počet kilometrov a sumu 1,45 eura na kilometer, je kríza zažehnaná najdlhšie do konca pracovného týždňa,“ doplnil Ondrej Lunter s tým, že kľúčové budú ďalšie rokovania medzi BBSK a dopravcom. Tomu ešte v sobotu samosprávny kraj odoslal návrh dohody, podpísaný predsedom BBSK, ktorá hovorí o urovnaní všetkých ekonomicky oprávnených a podložených požiadaviek. „Našim cieľom je férová dohoda, ktorú sme v sobotu ponúkli dopravcovi,” doplnil župan Ján Lunter.

Zastupiteľstvo

„Verím, že rokovania medzi vedením BBSK a SAD Zvolen sa posunú do vecnej roviny a nájdu spoločné riešenie v prospech obyvateľov nášho kraja,“ povedal krajský poslanec Ján Beljak. Podľa neho sa zatiaľ vytvoril priestor pre vyriešenie dopravnej krízy v našom kraji bez toho, aby bola najbližšie dni ohrozená preprava našich obyvateľov.

„Definitívne riešenie musí vzísť z rokovania vedenia BBSK a SAD Zvolen. Zaviazali sme ich k tomu aj uznesením Dopravnej komisie,“ doplnil Beljak.

Dnes bude na Úrade BBSK v Banskej Bystrici mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva BBSK k riešeniu krízy v autobusovej doprave v Banskobystrickom kraji.

Milan Suja

Foto: Ján Beljak