Alkohol za volant nepatrí. Úprimne povedané, je to poriadne otrepaná veta. Alkohol si samozrejme sám za volant auta nesadne, no vodič, ktorý cestou z roboty hodí do seba pár pív a „zapraží“ ich niečím tvrdším, takýto vodič až príliš často nemá problém šoférovať. Možno je to práve pôsobením alkoholu, ktorý z neho urobí „hrdinu“. Možno pocitom bezpečia. Veď to mám domov len pár kilometrov, čo sa mi už môže stať? Alebo riskuje preto, lebo by musel auto nechať niekde na parkovisku.

Dvetisícsto opitých vodičov chytili

Je vám to jedno, aký dôvod sadnúť za volant mal opitý vodič, ktorý do vás nabúral a spôsobil vám v lepšom prípade zranenie. V tom horšom je vám už jedno úplne všetko. Keby išlo o pár prípadov do roka, mohli by sme nad tým mávnuť rukou. Skutočnosť je ale iná.

„V minulom roku sme v Banskobystrickom kraji riešili viac ako 2100 účastníkov cestnej premávky, ktorí jazdili pod vplyvom alkoholu,“ informovalo Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Banskej Bystrici na sociálnej sieti. Dve tisícky opitých vodičov chytili a potrestali, no môžeme iba tipovať, koľkí sa policajtom vyhli. Alebo mali opäť šťastie a bez nehody sa, napriek opitosti, bezpečne dostali domov. Nepodarilo sa to všetkým, už v prvých dňoch nového roka nafúkali traja vodiči viac ako jedno promile. Jeden z nich dokonca viac ako 3,2 promile alkoholu!

Nad jedno promile je už trestný čin

„Každý vodič by si mal uvedomiť, že policajt má právo vykonať dychovú skúšku kedykoľvek,“ doplnilo policajné riaditeľstvo. A v prípade, že vás zastavuje policajná hliadka, určite sa nepokúšajte ujsť. Iba si priťažíte.

Sankcie za jazdu pod vplyvom alkoholu nie sú vôbec zanedbateľné. Opitému vodičovi, ktorý nafúka menej ako jedno promile, hrozí pokuta od 150 do 800 eur a zákaz vedenia motorového vozidla až na tri roky. Ak vodič nafúka viac ako jedno promile alebo odmietnete dychovú skúšku, skončí za mrežami. „Jazda s viac ako jedným promile a odmietnutie dychovej skúšky sú totiž trestným činom,“ doplnilo policajné riaditeľstvo.

Zobrať vodičský a aj auto!

Čitatelia, ktorí sa na sociálnej sieti zapojili do diskusie pod príspevkom z krajského policajného riaditeľstva videli riešenie problematiky v ráznych krokoch. „Zobrať vodičák a zatvoriť do basy. Tam budú mať čas porozmýšľať, samozrejme keď majú čím rozmýšľať,“ napísala Jana. Ďalšia z diskutujúcich, Ivana, navrhuje zhabať vodičáky. Navždy! „Kto raz sadne opitý, tak sadne aj druhý raz,“ doplnila. Muži, ktorí sa do diskusie zapojili, išli ešte ďalej. Peter navrhuje viac policajných kontrol na cestách. A zastavovať každé jedno auto. Ľubomír by zasa zobral opitému vodičovi nielen vodičský preukaz, ale aj auto.

Milan Suja

Ilustračné foto: KR PZ