V pondelok o pol druhej sa pred budovou Spoločenského domu v Kriváni stretlo niekoľko desiatok bežcov všetkých vekových kategórií, ktorých prišlo podporiť aj pár obyvateľov obce. V pondelok nebežali iba domáci, bežci prišli aj z okolitých miest a obcí. Krivánske ochotnícke divadlo a obec Kriváň zorganizovali už tretí ročník Trojkráľového behu obcou Kriváň.

„Tento rok sa nám zaregistrovalo presne osemdesiat bežcov, čo je o šesť viac ako v predchádzajúcom roku,“ povedala Jana Vajsová, vedúca a režisérka z Krivánskeho ochotníckeho divadla. Zamrznutá trať merala, tak ako v predchádzajúcich rokoch, štyri kilometre. A bola skutočne pestrá. Začínala a končila síce na zasneženom asfalte, väčšia časť trate viedla poľnými a lesnými cestami. Zradný bol najmä ľad, ktorý sa niekde ukrýval pod slabým nánosom snehu. Trať organizátori prešli a výborne označili ešte v predchádzajúci deň, takže zablúdiť sa nedalo a do cieľa bezpečne dobehlo všetkých osemdesiat bežcov.

Nápad vznikol celkom nevinne. Pár ochotníckych divadelníkov sa rozhodlo po Vianociach a Silvestri zabehať si v prírode. Potom sa stretli pri hrnci punču a povedali si: zopakujeme to aj o rok. A aj zopakovali, ako oficiálne bežecké podujatie. Teraz je z toho už tradičná akcia zapísaná v kalendári podujatí v obci.

Beh v Kriváni začína byť populárny a k Trojkráľovému behu obcou Kriváň možno pribudne aj jedno letné bežecké podujatie. Trať zatiaľ ochotníci nevybrali.

Milan Suja