Nie sú športovým klubom, ktorý by dokázal dosahovať výnimočné alebo aspoň celkom obyčajné výsledky. Turistika je už taká, jej výsledkom je maximálne pohoda a dobrá kondícia turistov, ktorí si namiesto vysedávanie pred televízormi zvolili aktívny pohyb v prírode. A keď už treba výsledok, je to jednoznačná výhra.

Klub slovenských turistov v Detve má 110 registrovaných členov. Je jedným z dvoch v okrese, okrem detvianskych turistov majú svoj klub aj turisti hriňovskí.

V členskom majú aj poistenie

Vekový priemer turistov v Detve je okolo 58 rokov, kým na Slovensku je o desať rokov nižší.

Byť členom klubu je výhoda. „Turistov do 62 rokov stojí členská známka 11 eur na rok, vrátane poistenia na hory v prípade zásahu Horskej služby. Turisti od 62 do 70 rokov platia 7 eur a nad 70 rokov iba 5 eur vrátane už spomínaného poistenia na hory. A je jedno či ide človek na hory v rámci klubovej akcie alebo individuálne. Poistenie mu platí stále,“ povedal predseda Klubu slovenských turistov v Detve Juraj Kalamár.

Začali pri kameňolome

Prvou tohtoročnou akciou bola Trojkráľová vychádzka. Zúčastnilo sa jej 52 členov klubu. Autobusom sa vyviezli na kameňolom v Piešti a odtiaľ sa vybrali na Sliacku Poľanu, kde si urobili prestávku na občerstvenie. Následne sa cez Siroň dostali na železničnú stanicu v Detve. Druhou januárovou akciou bola návšteva furmanských pretekov v Hriňovej, kde išli z Detvy peši.

Už na sobotu 15. februára klub naplánoval turistický výstup na Ľadopády. Okrem trojkráľového, prvomájového a silvestrovského výstupu je to asi jediná akcia v regióne, ktorá má v turistickom kalendári napísaný aj svoj dátum. Ostatné si plánujú iba po mesiacoch a upresňujú na členských schôdzach podľa predpovedí počasia.

„Na Ľadopády pôjdeme zo Stavaniska, potom cez Kalamárku popri horárni a odtiaľ Mačinovou dolinou až na vrch, kde sú Ľadopády. Netreba si to mýliť s vodopádom Bystré,“ doplnil Kalamár. Za posledným snehom je názov výstupu na Poľanu, ktorý je naplánovaný na marec, po ňom už v apríli príde na rad Veľkonočná vychádzka. Až po tejto akcii je naplánované oficiálne Zahájenie sezóny na Kalamárke. V apríli by chceli ešte absolvovať prechod z Podkriváňa na Dolnú Bzovú a Pílu.

Máj otvoria detvianski turisti Prvomájovým výstupom na Javor, tento rok pôjde už o 47. ročník. Na organizovaní tohto podujatia klub spolupracuje s Materskou školou v Kriváni. Neskôr absolvujú prechod od prameňov Ipľa cez Bratkovicu až na Látky. Na konci mesiaca je ešte naplánovaná účasť na 57. stretnutí krasistov v Hermanovciach.

Jún otvorí memoriál

Prvou júnovou akciou bude Memoriál Vlada Štrbu, ktorý detviansku turistiku zakladal a ktorý zomrel vlani. Ďalšie v pláne sú Súľovské skaly, kde sa turisti odvezú autobusom. „Aby sme sa z nášho regiónu dostali aj niekde ďalej, objednávame si aspoň dvakrát do roka autobus,“ vysvetlil predseda klubu.

Celoslovenský zraz turistov v Hrabušiciach v Slovenskom raji bude už začiatkom júla, druhou akciou v tomto mesiaci je ešte prechod Donovaly – Kozí chrbát – Korytnica. Na prázdniny je to všetko, počas augusta si s organizovanými akciami dajú detvianski turisti pokoj. Budú mať turistické prázdniny.

Sezónu ukončia na Kalamárke

September otvorí sústredenie v Červenom Kláštore, ktoré by malo byť od 4. do 8. septembra. Výlet na Muráň je druhou septembrovou turistikou. Turistický október začnú na Zbojskej, odkiaľ prejdú k prameňu Rimavy. Tu popri turistike urobia aj asi 250-kilometrový vlakový okruh. Na tento mesiac je ešte naplánovaný aj výlet na Zákľuky, ktoré sú neďaleko Sihly. Poslednou októbrovou aktivitou bude ukončenie sezóny, ako inak, na Kalamárke.

Napriek tomu aktivity pokračujú ďalej. V novembri sa chcú dostať na Bralce, ktoré sú nad Tuhárom. Dúpence – Hontianske Tesáre sú druhou akciou v novembri. „Tento rok by sme chceli prejsť až po Dudince,“ upresnil predseda klubu.

December bude najprv patriť Luciovému nočnému pochodu. Ten, ako už názov naznačuje, sa začína po zotmení. „Zoberieme si čelovky a ideme napríklad do Korytárok alebo ku kaplnke v Kriváni a potom na železničnú stanicu,“ povedal Juraj Kalamár. Podľa neho, vyvrcholením tohtoročných akcií bude už jubilejný 40. ročník Silvestrovského výstupu na Poľanu, na ktorý ste už teraz všetci pozvaní.

Milan Suja