Bez spaľovacích motorov v našich autách si zatiaľ nevieme predstaviť život. Na trhu síce existujú alternatívy v podobe elektromobilov, väčšinu zákazníkov odrádza vyššia obstarávacia cena a povedzme si pravdu aj strach z toho, že nám dôjde „šťava“.

Každého, komu aspoň trochu záleží na životnom prostredí, poteší informácia, že mesto Hriňová uspelo so žiadosťou o poskytnutie príspevku na podporu budovania verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Premenené na peniaze, na nabíjaciu stanicu dostanú 5-tisíc eur z ministerstva hospodárstva. Projekt zároveň počíta najmenej s päťpercentným spolufinancovaním mesta.
„Nabíjacia stanica pre dva automobily bude umiestnená na Partizánskej ulici v blízkosti mestského úradu pri frekventovanej dopravnej tepne v smere na Brezno,“ informoval hriňovský primátor Stanislav Horník a zdôraznil najmä environmentálny aspekt projektu. Podľa neho je obdobie fosílnych palív pravdepodobne už na ústupe.

„Zatiaľ vnímame elektromobily ako luxusný tovar pre majetných, no keď klesnú ich ceny, začne ich používať čoraz viac spotrebiteľov. Verejná podpora tomu môže napomôcť, a preto sa miestne samosprávy musia včas adaptovať,“ vysvetlil Stanislav Horník. Výstavbou AC stojanovej nabíjacej stanice 2 x 22 kW mesto podporí rozvoj elektromobility.

Po uvedení do prevádzky bude stanica napojená na roamingovú platformu s možnosťou online informácií o využívaní nabíjacej stanice, mesačným reportingom spotreby elektrickej energie, nabíjacích cyklov a tržieb za nabíjanie s možnosťou elektronickej platby pre zákazníkov.

Milan Suja

Ilustračné Foto: Chad Russell, Pexels.com