Pre väčšinu ľudí je v súčasnosti samozrejmosťou, že si pri vstupe do autobusu nasadia rúška. Alebo si tvár chránia aspoň šálom. Nepotrebujú na to príkazy z „vyšších“ miest. Lenže väčšina ešte vždy nie sú všetci, a preto sú príkazy potrebné.

Banskobystrický samosprávny kraj sa od stredy 18. marca rozhodol sprísniť opatrenia na ochranu vodičov i cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave. Nosenie rúška, či inej vhodnej ochrany nosa a úst, sa stalo pre cestujúcich povinné.

„Po dohode s dopravcami pristupujeme k tvrdším opatreniam, ktoré majú spomaliť šírenie nového koronavírusu a udržať vodičov i cestujúcich v bezpečí. Do autobusov budú vpustení len ľudia s ochranou tváre, tých, ktorí toto nariadenie nebudú rešpektovať, môže vodič vylúčiť z prepravy,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter s tým, že župa k tomuto kroku pristúpila po tom, ako u oboch dopravcov preverila, že vodiči autobusov už ochrannými prostriedkami disponujú.

Toto opatrenie bude platiť až do odvolania, rovnako ako zákaz sedieť na prvých štyroch sedadlách za vodičom, teda tesne za ním a v rade vedľa. Župa cestujúcim tiež odporúča nosiť ochranné rukavice a obmedziť platby hotovosťou.

Banskobystrický samosprávny kraj zároveň spustil online prihlasovanie dobrovoľníkov, ktorí by mali záujem pomôcť s telefonickým zberom objednávok od seniorov, balením potravín a liekov a ich donáškou, ako výpomoc v zariadeniach sociálnych služieb či na ďalších pozíciách.

ms