Spomaliť šírenie nového koronavírusu (COVID-19) majú preventívne opatrenia, ktoré dnes prijal krízový štáb Banskobystrického samosprávneho kraja. Tie sa týkajú všetkých zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, medzi ktoré patria stredné školy a školské zariadenia, kultúrne inštitúcie, zariadenia sociálnych služieb i samotný Úrad BBSK.

„K týmto opatreniam sme pristúpili nie preto, aby sme šírili paniku, ale preto, aby sa šírenie koronavírusu na Slovensku spomalilo. Z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie vieme, že približne 10 percent pacientov s koronavírusom si vyžaduje akútnu zdravotnú starostlivosť. Preventívne opatrenia krivku nárastu počtu ochorení spomalia,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Preventívne opatrenia navrhol a odsúhlasil krízový štáb kraja, ktorý bude až do odvolania zasadať každý deň v ranných hodinách a vyhodnocovať aktuálnu situáciu.

K už vydanému zákazu návštev vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb, ktoré patria pod kraj, sa tak od dnešného dňa pridávajú aj ďalšie opatrenia:

Všetci zamestnanci všetkých zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, ktorí boli v posledných 10 dňoch na akejkoľvek zahraničnej ceste, majú povinnosť zostať najbližších 7 dní v domácej karanténe. Rovnako tí študenti stredných škôl, ktorí boli za posledných desať dní v zahraničí, dostanú usmernenie nenavštevovať školu počas siedmich dní a zdržiavať sa doma.

V prípade prvého potvrdeného prípadu nového koronavírusu v Banskobystrickom kraji župa okamžite preruší výučbu na všetkých stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Od dnes (9. marca) až do odvolania zostanú zatvorené všetky kultúrne inštitúcie (knižnice, múzeá, galérie, divadlá, osvetové strediská a pod.) v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK. Všetky plánované stretnutia s počtom účastníkov vyšším ako 10 sú až do odvolania zrušené.

Vo všetkých budovách, kde sídlia krajské inštitúcie, bude prebiehať zvýšená sanitácia. Kraj tiež objedná u autobusových dopravcov pravidelnú dennú dezinfekciu autobusov prímestskej verejnej dopravy na vlastné náklady.

Zariadenia sociálnych služieb dostanú pokyn vytvoriť vo svojich priestoroch karanténne miestnosti, župa tiež bude rokovať s riaditeľmi všetkých nemocníc na svojom území o zabezpečení priestorov pre karanténu.

ms

Ilustračné foto: leo2014 Pixabay