Pandémia spôsobila, že z kalendárov kultúrnych podujatí na tento rok sú iba nič nehovoriace zdrapy papiera. Niektoré organizátori presunuli na neskorší termín, iné zrušili úplne. „Folklórne slávnosti pod Poľanou, pre ktoré bol v Detve vyhradený druhý júlový víkend, sa tento rok konať nebudú,“ povedal primátor Detvy Ján Šufliarský.

Vedenie mesta sa takto rozhodlo aj na základe odporúčaní programovej rady a organizačného výboru. Ešte koncom marca v Detve uvažovali o náhradnom termíne, no dlhotrvajúca nepriaznivá situácia v súvislosti so šírením nového koronavírusu spôsobila, že svoj postoj museli prehodnotiť.

K rozhodnutiu prispeli aj konzultácie s partnermi slávností, ktorí sami budú mať ťažkosti a prípadné financovanie folklórneho podujatia nebude tento rok ich prioritou.

„Musíme hlavne dbať na zdravie a životy obyvateľov nášho mesta a účastníkov slávností, ktorým už nesmie hroziť žiadne riziko nákazy koronavírusom,“ doplnil primátor mesta.

Jubilejný 55. ročník slávností sa podľa primátora presúva na budúci rok, mal by byť, tak ako obyčajne, druhý júlový víkend (9. – 11. júla). Aj program, pripravený na tento rok, sa presunie na slávnosti o rok.

Mesto by chcelo tento čas využiť, okrem väčšej údržby amfiteátra, aj na vybudovanie lepších podmienok pre účinkujúcich. Chce postaviť nové zariadenie, v ktorom budú WC pre mužov a ženy, sprchy a tiež šatne. Novú budovu postavia v mieste súčasných toaliet pre účinkujúcich, ktoré už nevyhovujú hygienickým štandardom.

ms