Kríza, ktorú prežívame v súvislosti so šírením nového koronavírusu, sa začína zmierňovať. Vývoj v počtoch nakazených je pozitívny. A vláda mohla po prvej fáze uvoľňovania opatrení pristúpiť hneď k ďalším dvom fázam naraz. Od stredy 6. mája sa k normálnemu životu priblížme o poriadny kus. Otvárajú sa napríklad aj podniky verejného stravovania, aj keď zatiaľ iba ich terasy a nie vnútorné priestory. Na terasách to tiež nebude úplne voľné, stoly musia byť od seba dva metre a pri jednom stole môžu sedieť iba dvaja ľudia alebo rodina s deťmi. Po každom zákazníkovi musí personál urobiť dezinfekciu plôch, ktorých sa zákazník dotýkal. 

Veriaci sa konečne dostanú aj na bohoslužby do kostolov, taktiež za prísnych podmienok. Miesta na sedenie a státie v nich musia byť vyznačené v dvojmetrových vzdialenostiach. Povinné sú samozrejme rúška, sväté prijímanie sa dáva do ruky. Podávanie rúk je zakázané. Pôvodne avizované obmedzenie bohoslužieb pre starších neprešlo, sú povolené pre všetkých, bez obmedzenia veku.

Väčšinu ľudí po dvojmesačnej pauze potešia aj otvorené kaderníctva, aj v nich budú platiť prísne hygienické pravidlá. Znovu začnú jazdiť taxíky, priestor medzi vodičom a zákazníkom musí byť oddelený.

O uvoľňovaní prvých opatrení sa rozhodlo ešte 20. apríla, upravili sa napríklad nákupné hodiny určené pre seniorov, odvtedy je pre nich vyhradený čas na nákup od pondelka do piatku, medzi 9. a 11. hodinou. Otvorili sa ďalšie obchody aj vonkajšie trhoviská. Všetko za prísnych podmienok.

O pláne na postupné uvoľňovanie opatrení s názvom Niečo za niečo rozhodli odborníci – epidemiológovia a infektológovia. Princípom je, ak nebude stúpať počet nakazených ľudí, bude štát v dvojtýždňových fázach postupne uvoľňovať opatrenia. K ďalšiemu uvoľňovaniu by nedošlo, ak by bol prírastok nakazených ľudí od 100 do 150. K týmto číslam sme sa našťastie ani len nepriblížili.

1. fáza: obchody a služby do 300 metrov štvorcových; verejné stravovanie cez predajné okienko; verejné športoviská: bezkontaktný šport, bez šatní, bez obecenstva, bez WC; ubytovanie: dlhodobé, bez stravovania; vonkajšie trhoviská; predaj áut a vozidiel, vrátane autobazárov.

2. fáza: ubytovanie: krátkodobé, bez spoločného stravovania, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb; kaderníctva; pedikúry a manikúry – podľa podmienok; vonkajšie turistické atrakcie; taxislužby a detské kluby do 10 rokov – podľa podmienok; bohoslužby a svadby – podľa podmienok.

3. fáza: obchody a služby do 1000 metrov štvorcových; verejné stravovanie – vonkajšie terasy; masáže; športové rekondičné rehabilitácie – len suché procedúry; múzeá; galérie; knižnice a výstavné siene – podľa podmienok.

4. fáza: kiná; divadlá; kúpaliská; hromadné podujatia; obchodné centrá; školy; škôlky; vnútorné športoviská; športové podujatia; ubytovanie.

Milan Suja