V pondelok sa trochu zviditeľnili majitelia fitnescentier, no z chystanej blokády diaľnice bolo dopoludnia nakoniec iba spomalenie dopravy. Popoludní už predseda vlády oznámil ďalšiu úpravu opatrení.

Samotné fitnescentrá a rovnako aj všetky vnútorné športoviská a plavárne štát dovolí otvoriť od stredy 3. júna. Zaujímavé je, že rúška v nich nebudú povinné. Každá prevádzka musí zabezpečiť buď dvojmetrové rozostupy alebo pätnásť metrov štvorcových na jedného zákazníka. Povinné sú tiež zoznamy zákazníkov, ktoré musia tridsať dní uchovávať.

Od stredy sú upravené aj podmienky pre reštaurácie a obchody. Rovnako ako v prípade vnútorných športovísk si prevádzkovatelia budú môcť vybrať či zabezpečia dvojmetrové odstupy medzi stolmi alebo pätnásť metrov štvorcových na jedného zákazníka. Pri stole môžu byť stále iba dvaja ľudia alebo rodina s deťmi.

Prevádzky verejného stravovanie môžu byť otvorené už aj po 22. hodine, ak pôjde o uzavretú spoločnosť, napríklad svadbu či oslavu. Zoznam účastníkov je povinný, prevádzka ho musí mať k dispozícii tridsať dní po akcii.

Menia sa pravidlá pre nedele. Obchody ostávajú zatvorené, no kiná a divadlá už môžu byť v nedeľu otvorené. Okrem nich aj taxislužby, autoškoly, turistické informačné kancelárie a služby ambulantného predaja.

Od stredy môžeme zo Slovenska vycestovať na 48 hodín do Česka, Rakúska, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska. Každý by sa ale mal pred cestou informovať, aký režim platí v krajine, do ktorej chce cestovať.

Ďalšie uvoľňovanie opatrení štát ohlási o týždeň.

ms

Ilustračné foto: Pixabay