Približne pred rokom vyšla kniha Život ľudu detvianskýho. Historicko-demografickú a kultúrnu sondu do každodenného života na Podpoľaní v dlhom 19. storočí napísal historik Ján Golian. Veľký záujem o knihu prekonal pôvodné odhady a autor musel pripraviť dotlač. V súčasnosti sa tak Život ľudu detvianskýho opäť dostáva na pulty kníhkupectiev. O dotlači, ako aj o plánoch do budúcnosti, sme sa s Jánom Golianom porozprávali.

Koľko kníh sa predalo a za aký čas?

K dotlači sme boli „dotlačení“. Ale vážne, vlani po vydaní monografie bol o titul tak veľký záujem, že prvých 400 kusov sa „roztratilo“ prakticky v priebehu mesiaca. Pomohol tomu aj predvianočný čas, ale najmä veľký záujem od čitateľov z regiónu. Preto sme ihneď hľadali možnosť, ako nájsť prostriedky na dotlač. Nešlo pritom o nejaký „biznis“ plán, ale o naplnenie dopytu. Pravidelne sa mi ozývali známi či príbuzní, či ešte nemám nejaké kusy. Samotná tlač knihy je veľmi nákladná, preto sme potrebovali sponzorov. Koronakríza však všetko zdržala a dotlače sme sa nakoniec dočkali až po desiatich mesiacoch.

Koľko výtlačkov vyšlo ako dotlač?

Podarilo sa nám dotlačiť 400 kusov. Kniha vychádza v partnerstve s ďalším občianskym združením zaujímajúcim sa o regióny a ich kultúrny rozvoj (OZ Trend). Publikácia by nevyšla bez finančnej podpory Banskobystrického samosprávneho kraja, za čo aj na tomto mieste ďakujem.

Kde čitatelia knihu nájdu?

Kniha sa predáva vo všetkých veľkých kníhkupeckých sieťach. Na Podpoľaní si ju záujemcovia môžu pozrieť, resp. aj výhodnejšie kúpiť v Turistickom informačnom centre v Hriňovej a v predajni Parta v Detve.

Pripravujete niečo nové z Podpoľania?

Téme Podpoľania sa venujem popri iných výskumných a pedagogických povinnostiach. V tlači je jeden vedecký článok, v ktorom som dopracoval ešte tému podpolianskej kriminality na prelome 19. a 20. storočia. Podarilo sa v ňom objaviť mnoho zaujímavých i úsmevných príbehov miestnych „huncútov“. Momentálne sa venujem problematike bývalého detvianskeho kaplána Karola Antona Medveckého. Pre neho bola Detva a jej okolie „srdcovkou“, preto sa moje výstupy budú venovať aj tejto reflexii. A ešte uvidíme čo budúcnosť prinesie.

Kedy by to mohlo vyjsť?

Výstup o K. A. Medveckom bude na svete približne o rok. Pôjde však o vedeckú monografiu, preto v nej bežný čitateľ bude musieť hľadať zaujímavosti ukryté na mnohých stranách. Zakrátko by nám však mala vyjsť popularizačná publikácia o novinároch. Ide už o štvrté pokračovanie edície (ne)známe príbehy. Ja som sa v nej venoval osobnosti Ľudovítovi Vladimírovi Riznerovi. Hoci s Podpoľaním nemá veľa spoločného, pôjde o knihu, ktorá ukáže čo to znamenalo byť novinárom a tlačiarom v 19. storočí a v prvej polovici 20. storočia.

Čo všetko vaša práca zahŕňa?

Práca historika je ako každá iná. Ide o „mravenčiu“ činnosť, ktorá nebudí na prvý pohľad pozornosť. Ovocie príde niekedy až po rokoch, kedy autor vydá niečo väčšie, alebo sa mu podarí napísať zaujímavejšie dielo. Dlhé hodiny sedenia v archívoch, knižniciach a za počítačom sú tak zúročené. Pritom v zásade nerobí nič iné ako všetci ostatní, ktorí si plnia svoje povinnosti. Rovnako sa teší výsledku robotník, keď je dokončená stavba, stredoškolská profesorka, keď jej žiaci úspešne zmaturujú alebo manažér korporácie, keď dosiahne úspešné výsledky.

(ms)