Prvá etapa celoplošného testovania odhalila v Detve 88 pozitívnych obyvateľov. Testovania sa zúčastnilo 7 739 ľudí, pričom v meste žilo k októbru 2020 10 106 ľudí vo veku od 10 do 65 rokov.

Testovanie nie sú voľby a každý si mohol vybrať ľubovoľné odberné miesto. V Detve sa dali otestovať viacerí obyvatelia okolitých obcí či miest. Prichádzali aj Ukrajinci a Poliaci, ktorí sú zamestnaní v PPS-ke. Na druhej strane sa niektorí obyvatelia Detvy dali otestovať napríklad v Kriváni, či iných obciach.

Nad priemerom

Na Slovensku bol priemer pozitívnych 1,06 percenta. Celkovo malo po poslednom víkende 38 359 ľudí pozitívny antigénový test a musia ostať v karanténe.

Okres Detva sa podľa informácií z ministerstva obrany dostal o jednu stotinu percenta nad celoslovenský priemer a miera pozitivity je tu 1,07 percenta.

Druhé kolo

V sobotu a nedeľu (7. a 8. novembra) sa uskutoční druhé kolo plošného testovania. Výnimku dostalo 25 okresov a aj Bratislava a Košice. Ide o okresy, kde v prvom kole plošného testovania bolo menej ako 0,7 percenta pozitívnych. Všetky ostatné okresy, vrátane Detvianskeho, čaká nové testovanie.

Odberové miesta

Po nasledujúcom víkende bude možné sa dať testovať antigénovým testom zadarmo v každom okrese. Vzniknú mobilné odberové miesto, na ktoré bude možné prísť aj bez udania dôvodu.

Pravidelne sa budú testovať zamestnanci nemocníc, a taktiež pacienti, ktorí prichádzajú na hospitalizáciu. Platí to tiež pre klientov a zamestnancov v domovoch sociálnych služieb či ľudí v kritickej infraštruktúre štátu a v strategických podnikoch.

(ms)