Od pondelka sa na Slovensku oficiálne začalo plošné testovanie, ktoré bude trvať deväť dní. Od 27. januára je na niektoré výnimky zo zákazu vychádzania potrebný negatívny antigénový či PCR test. Týkať sa bude aj cesty do práce, ktorá nemôže byť vykonávaná z domu či pobytu v prírode (deti do 15 rokov a seniori nad 65 rokov budú môcť ísť do prírody aj bez testu).

Takýto sprísnený lockdown bude platiť pre okresy s lepšou epidemickou situáciou do 2. februára, v okresoch s horšou situáciou sa budú musieť ľudia testovať opäť a sprísnený lockdown tam potrvá do 7. februára.

Cez víkend

Mesto Detva pripravuje skríningové testovanie už počas najbližšieho víkendu 23. a 24. januára. Okrem mobilného odberového miesta pred budovou Rescuemed na Záhradnej ulici budú mať obyvatelia mesta k dispozícii ďalších sedem testovacích miest. Dve budú otvorené v Dome kultúry A. Sládkoviča, po jednom v Športovej hale, III. ZŠ (Obrancov mieru) a IV. ZŠ (A. Bernoláka). V historickej časti mesta bude otvorené odberové miesto v I. ZŠ (Kukučínova) a aj v Mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec).  

Testovacie miesta budú otvorené od 8.00 hod. do 20.00 hod. s obedňajšou prestávkou od 11.45 hod. do 12.30 hod. Posledné odbery sa budú robiť 15 minút pred koncom testovania.

Štvrtok a piatok

Krízový štáb Detvy v utorok rozhodol, že ešte viac posilní plánované víkendové celoplošné testovanie, ktoré bude v meste na ôsmich odberových miestach. V dvoch z nich sa obyvatelia Detvy budú môcť otestovať antigénovými testami už vo štvrtok a v piatok. Ide o jedno odberové miesto v Dome kultúry A. Sládkoviča a jedno v Mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec) v historickej časti mesta. Vo štvrtok a v piatok budú otvorené od 8.00 hod. do 18.00 hod. a následne cez víkend budú fungovať až do 20.00 hod.

Takto mesto zároveň pomôže mobilnému odberovému miestu pri Rescuemed na Záhradnej ulici, ktoré bežne funguje každý pracovný deň od 8.00 hod. do 16.00 hod., no cez víkend bude v rovnakom režime ako ďalšie odberové miesta v meste.

Hriňová

Už vo štvrtok a v piatok sa majú možnosť otestovať aj Hriňovčania. Mestské kultúrne stredisko na Partizánskej ulici bude otvorené od 10.00 hod. do 13.00 hod. a popoludní od 14.00 hod. do 17.30 hod.

V sobotu má mesto okrem Mestského kultúrneho strediska pripravené miesta v telocvičniach škôl v Krivci a na Školskej ulici, a taktiež v priestoroch štadióna na Lúčnej ulici. Otvorené budú v časoch: 8.00 – 12.00 hod.,  13.00 – 17.00 hod.,  17.45 – 19.30 hod.

Testovať sa bude aj v hale Microstep na Partizánskej ulici. Do 12.00 hod. je tu ale testovanie vyhradené pre zamestnancov areálu bývalej ZŤS.

V nedeľu sa Hriňovčania môžu otestovať v oboch telocvičniach a v Mestskom kultúrnom stredisku v čase: 8.00 – 12.00 hod., 13.00 – 15.30 hod.

O počte čakajúcich bude mesto informovať na stránke https://odbernemiesta.sk/mesto/hrinova

(ms)