Recept, ako na to, je na prvý pohľad jednoduchý. Stačí pripraviť dobrý projekt, k tomu trochu šťastia pri schvaľovaní a potom už iba kopa roboty. A výsledok? Z kedysi dožívajúcej lúčnej maštale v pastierskej oblasti Javorinka je v súčasnosti turistická útulňa. Ide o druhú stavbu v tejto oblasti, ktorú Hriňová zachránila vďaka získanému grantu a vlastným rozpočtovým prostriedkom. Rozvojový projekt mesta podporili grantom Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastná organizácia cestovného ruchu turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 8-tisíc eur.

Práce sú ukončené

„Okrem opravy krovu a kompletnej výmeny krytiny sa urobilo vysprávkovanie kamenného muriva, dispozičná zmena vnútorných priestorov, osadenie vykurovacieho telesa a komína, vyhotovenie vápenných omietok, paluboviek, dlažieb a ležovísk. Všetky objednané práce sú už ukončené, za čo patrí miestnym majstrom veľká vďaka,“ povedal primátor Hriňovej Stanislav Horník. Podľa neho útulňu stačí už iba zariadiť a zabývať. So spustením rezervácií mesto počíta prostredníctvom Turistického informačného centra v Hriňovej.

Nenáročné ubytovanie

Prvá turistická útulňa na Javorinke vznikla vďaka dobrej vôli majiteľov, úsiliu dobrovoľníkov a mesta v pôvodnej pastierskej kolibe pred piatimi rokmi. Je využívaná na voľné nenáročné ubytovanie.

Ďalšiu z pôvodných drevených pastierskych kolíb z Javorinky nedávno zachránili dobrovoľníci z Občianskeho združenia Krnofeľ. Inštalovaná je v hriňovskej miestnej časti Štoliansko.

Hodnotné stavby

V pastierskej oblasti Javorinka v masíve Poľany sa nachádza viac hodnotných pôvodných stavieb. „V minulosti ľud využíval oblasť na pasenie oviec a dobytka. Vzniklo tu niekoľko drevených salašov, senášov a lúčnych maštalí, z ktorých sa dodnes zachovalo už len niekoľko,“ vysvetlil primátor.

Neďaleko sa nachádza andezitový skalný zráz na Kešovke s panoramatickým výhľadom na Hriňovské lazy a široké okolie a náučný chodník k vodopádu Bystrô. Lokalita sa nachádza na trase výstupu na Zadnú Poľanu, Katrušku a Zbojnícky tanec.

Vo vnútri
Aby bolo teplo…
(ms)
Foto: Archív MsÚ Hriňová