Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s primátormi vytypoval doposiaľ desiatku lokalít pre zriadenie očkovacích centier s kapacitou minimálne 500 zaočkovaných denne. Tie majú vzniknúť v kultúrnych strediskách, športových halách či telocvičniach škôl a urýchliť očkovanie širokej verejnosti.

Sme pripravení, potrebujeme len zelenú od ministerstva zdravotníctva pre náš plán a doriešenie systému registrácie záujemcov o očkovanie. Odkázali v pondelok na tlačovom brífingu zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) spolu s primátormi miest.

„Tak, ako vláde pomáhajú samosprávy s testovaním, rovnako vláda bez nás nezvládne očkovanie. A ak zvládne, tak oveľa pomalšie a komplikovanejšie. Rozhodli sme sa preto priložiť ruku k dielu. V piatok Európska lieková agentúra schválila použitie ďalšej vakcíny, od spoločnosti AstraZeneca a Oxfordskej univerzity, čo by malo znamenať, že prísun vakcín sa v najbližších týždňoch významne zrýchli. Náš cieľ je jasný – nezostať zaskočení a urobiť všetko pre to, aby proces očkovania prebiehal hladko, ale najmä rýchlo,“ povedal podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Na rokovaní s ministerstvom zdravotníctva sa samosprávne kraje dohodli, že v spolupráci so samosprávami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti prinesú konkrétne návrhy a zabezpečia kompletnú logistickú prípravu. Zodpovednosťou ministerstva zostane zabezpečiť dodávku vakcín a registráciu záujemcov o očkovanie. Ministerstvo takýto návrh privítalo. O tom, či ministerstvo deleguje aj celý proces koordinácie vakcinácie na župy, sa ešte rozhodne.

Očkovanie vie BBSK spustiť do mesiaca

V spolupráci s regionálnymi samosprávami má kraj už v tejto chvíli vytypovanú desiatku konkrétnych miest pre zriadenie očkovacích centier, v najbližších dňoch prebehnú ich obhliadky. Začali sa aj prípravné práce na vybavenie priestorov do štandardu požadovaného pre očkovacie centrum. Očkovať by sa malo v športových halách, kultúrnych strediskách či telocvičniach, ktoré spĺňajú priestorové požiadavky i požiadavku na oddelený vchod a východ.

„Keď si spolu so zástupcami lekárov a odbornej verejnosti potvrdíme priamo na mieste, že tieto priestory sú pre očkovanie vhodné, vieme ich sprevádzkovať najneskôr do konca februára. Hráme o každý jeden deň. Pretože každý jeden deň, keď deti nie sú v školách, je zbytočný. Každý jeden deň zatvorenej ekonomiky nás stojí 20 miliónov eur a každý jeden zbytočne stratený život je tragédiou, ktorej chceme zabrániť,“ doplnil Ondrej Lunter.

Len týchto desať miest podľa jeho slov navýši očkovaciu kapacitu v kraji minimálne o 5-tisíc ľudí denne. Očkovanie bude zároveň bližšie ku všetkým záujemcom, ktorí tak nebudú musieť podstupovať zbytočné riziko pri cestovaní a zhromažďovaní sa v čakárňach. Dnes sa v kraji totiž očkuje len na šiestich miestach, každé z nich v priemere denne vybaví 250 záujemcov.

Dostupné pre všetkých

Cieľom kraja je v prvej vlne sprevádzkovať očkovacie centrum s kapacitou aspoň 500 ľudí denne v každom spádovom okresnom meste. V ďalších obdobiach majú prísť na rad zvyšné mestá v kraji. V našom okrese prejavila záujem o zriadenie očkovacieho centra okrem Detvy aj Hriňová. V Detve by sa malo očkovať v Mestskej športovej hale a Mestskom kultúrnom stredisku (Chudobienec). Hriňová je pripravená na očkovanie vyčleniť Mestské kultúrne stredisko.

„Mesto Hriňová urobí všetko pre zriadenie očkovacieho centra v priestoroch Mestského kultúrneho strediska, aby sme predovšetkým pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva zo širokého okolia umožnili dostupnosť očkovania v primeranej vzdialenosti od miesta bydliska,“ povedal primátor Hriňovej Stanislav Horník.

„Najmä pre starších ľudí je ťažké dopraviť sa na očkovanie do centier, v ktorých sa očkuje v súčasnosti,“ doplnil primátor Detvy Ján Šufliarský.

Konkrétny zoznam

Krajskú očkovaciu stratégiu predstavila župa v polovici januára, odvtedy sa jej podarilo zabezpečiť 25 očkovacích tímov aj predbežne vyriešiť skladovanie vakcín, ktoré si vyžadujú uchovávanie pri teplotách až mínus 90 stupňov Celzia.

Úlohou VÚC v spolupráci s mestami je zabezpečiť dostatočne veľké priestory pre očkovanie veľkého množstva ľudí v plnej výbave, vrátane prístupu na internet pre plynulú evidenciu zaočkovaných ľudí. Priebeh samotného očkovania budú zabezpečovať oslovení prevádzkovatelia zdravotnej starostlivosti – z radov ambulantných lekárov, polikliník, prípadne iní poskytovatelia. Očkovacie úkony budú hradené zo zdravotného poistenia.

Aktuálne prichádza BBSK so zoznamom pre vznik veľkokapacitných očkovacích centier, pre ktoré už boli vytypované priestory. Ďalšie miesta v spádových oblastiach budú doplnené v priebehu najbližších dní.

(ms)
Ilustračné foto: Pixabay