V súčasnosti je pandémia koronavírusu na ústupe. Čísla nakazených klesajú a aj keď na Covid-19 stále umiera pomerne dosť ľudí, štát postupne uvoľňuje opatrenia vydané v súvislosti s pandémiou. Napriek tomu, iba málokto predpokladá, že sa behom krátkeho času vrátime do takého stavu, v ktorom bude možné organizovať hromadné podujatia bez rozsiahlych obmedzení.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve patria medzi najväčšie a najnavštevovanejšie folklórne festivaly na Slovensku. Minulý týždeň sa stretli členovia programovej rady a organizačného výboru slávností. Záver zo stretnutia priaznivcov folklóru nepoteší. „Mrzí nás to, no ani tento rok Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve nebudú,“ povedal po stretnutí primátor mesta Ján Šufliarský.

Do úvahy už neprichádza ani náhradný termín slávností. Jubilejný 55. ročník slávností sa podľa primátora znovu presúva, tentoraz na rok 2022. Mal by byť druhý júlový víkend (8. – 10. júla). Program, pripravený pôvodne na rok 2020 a s úpravami na rok 2021 sa presunie na budúcoročné slávnosti.

„Nechceme ohroziť zdravie a životy obyvateľov nášho mesta a účastníkov slávností,“ dodal primátor mesta.

Folklórne slávnosti boli vždy podujatím s približne dvetisíc účinkujúcimi a viac ako tridsiatimi sprievodnými podujatiami, na ktorom sa stretli tisíce ľudí. Niekoľkonásobne obmedziť počty účinkujúcich, divákov, zabezpečiť ich odstup, zabezpečiť dodržiavanie stále platných protiepidemiologických opatrení, nie je v silách žiadneho organizátora veľkého festivalu. To by už neboli folklórne slávnosti ale kultúrne podujatie iného charakteru a významu.

(ms)