Rukojemníci. Presne do takejto situácie sa dostali cestujúci v Banskobystrickom kraji počas posledného víkendu. Chceli cestovať, ale nemohli, pretože dopravca sa rozhodol, že autobusy nepôjdu. Pretože sa zaťal. Pretože sa mu nepodarilo dohodnúť s vedením samosprávneho kraja. Pretože mohol. Pretože a pretože…

Človek márne čakajúci v chladné sobotné ráno na autobus, sa na všetky „pretože“ mohol zvysoka… Chcel cestovať a nemohol. Bol bezmocným rukojemníkom.

Zmluvy, dodatky, rozhodnutia súdu, mediálne prestrelky, neúspešné rokovania. Dajte mi s tým všetkým pokoj a zabezpečte mi autobus!

V sobotu a nedeľu volanie občana nebolo vypočuté.

Starostovia a primátori sa dohodli cez regionálne združenia priamo s dopravcom. Iba na pár dní. Dopravca si to po dvoch pracovných dňoch rozmyslel a súhlasil s návrhom dohody, ktorú mu predložil kraj. Len tak, listom.

Banskobystrický samosprávny kraj avizuje, že pozve zástupcov vedenia Slovenskej autobusovej dopravy Zvolen na rokovanie už na budúci týždeň. Chce si vyjasniť nastavenie budúcich právnych vzťahov. Dopravca sa totiž mieni odvolať voči medzitýmnemu rozsudku Okresného súdu vo Zvolene vo veci platnosti zmluvných dodatkov. Podľa župana Jána Luntera sa tým vynesenie právoplatného rozsudku odkladá minimálne o niekoľko mesiacov.

„Vynaložíme maximálne úsilie na to, aby sme so zástupcami dopravcu dohodli záväzný postup tak, aby sa pri akomkoľvek právoplatnom rozhodnutí súdu neopakovala situácia z víkendu,“ ubezpečuje všetkých Lunter.

Autobusy už jazdia, cestujúci sú spokojní. Dokedy? Kým ich niekto opäť nevyužije ako rukojemníkov. A najlepšie tesne pred voľbami.

Milan Suja