Dvestoosem metrov štvorcových v areáli letného štadióna v Detve sa v najbližších dňoch premení na skejtpark. Projekt, ktorý sumou viac ako 34-tisíc eur financuje mesto Detva, začali premieňať na skutočnosť 10. augusta.

Rudolf Rokošný s Braňom Moravčíkom sú majitelia firmy, ktorá skejtpark v Detve stavia. Dlhoroční skejtbordisti ich už po Slovensku vybudovali niekoľko.

„Stavbe skejtparkov sa venujeme už niekoľko rokov. Je to špecifická práca, nie je to typické betónovanie a typická stavbárčina, robia sa tam náročné sklony a všetko sa hladí ručne,“ vysvetlil Rudolf Rokošný.

Od detí až po zdatnejších

Skejtpark v Detve nebude veľký. „Snažili sme sa, po dohode s miestnymi „skejťákmi“, nájsť kompromis a do tohto parku sme preto skombinovali viaceré prvky. Pretože niekto radšej jazdí rádiusy, čo sú U-rampové tvary, iní preferujú múriky a tyčky. Stretli sme sa s domácimi, aby si oni sami povedali, čo by v parku chceli mať. Veď pre nich sa to stavia,“ doplnil skejtbordista a staviteľ v jednej osobe. Do parku zapracovali tri veľkosti rádiusov. Od najmenších, aby sa mohli učiť jazdiť aj malé deti, až po väčšie, ktoré sú určené pre zdatnejších skejtbordistov.

„Človek sa tu bude môcť naučiť všetky základy. Bude tu tyčka, kde sa môže naučiť jazdiť na zábradlí. Bude tu pyramída s lavičkou… Všetko na prípravu na jazdu vo väčšom skejtparku,“ vysvetlil Rokošný. Podľa neho majú najlepšie skejtparky na východe Slovenska, v Košiciach, Spišskej novej Vsi, no dobre sú na tom aj skejtbordisti v Námestove a Žiline. Najhoršia situácia je, paradoxne, v Bratislave a Trnave.

Betón je lepší

Detvianska komunita skejtbordistov čaká na dobrý park alebo dráhu už asi desať rokov. Na rovnakom mieste v minulosti už skejtpark bol, no nie betónový ale drevený na železnej konštrukcii. Takéto parky potrebujú neustálu starostlivosť, navyše sú oveľa hlučnejšie, kým betónové sú takmer bezúdržbové.

Vo štvrtok mladí stavbári na štadióne stále pripravovali základy. Z plochy museli odstrániť asfalt, ktorý nie je pod betón vhodným povrchom. Čakali na bager, ktorý mal prísť v piatok. Veľa času na prácu nemajú, veď ukončenie projektu je naplánované na 2. októbra.

Milan Suja