Mesto Hriňová usporiadalo v dňoch 1. – 8. mája 2020 siedmy ročník medzinárodného filmového festivalu „Folklór a tradície“. Tento rok sa nekonal v priestoroch mestského kina Poľana, ale v online priestore na Youtube.

Na festival prihlásili tvorcovia 14 súťažných filmov zo Slovenska a Čiech. Filmy si mohli diváci pozrieť od 1. do 8.  mája 2020 na Youtube profile MsKS Hriňová v zozname Filmový festival „Folklór a tradície“. Filmy hodnotila odborná porota, v ktorej bola etnologička Zuzana Beňušková, dokumentarista Marek Kuboš, pedagóg ateliéru strihovej skladby Roman Varga a pedagóg ekonomickej fakulty Jozef Krnáč. Hodnotenia jednotlivých členov poroty sú zverejnené pod každým filmom v komentároch.

Filmový festival „Folklór a tradície“ videlo od 1. do 8. mája na internete spolu 4188 divákov. Divácky najúspešnejšie filmy boli: Lazníci z Hriňovej – Ľubor Patsch, Liptovský Mikuláš – 2330 pozretí, Bača Florián – Vlado Kružic, Zvolen – 616 pozretí a Majstrovstvá sveta po slovensky – Ján Kuska, Liptovský Mikuláš – 290 pozretí. Všetky filmy sú naďalej prístupné na internete.

Tento rok sa porota rozhodla odovzdať dve tretie, jedno druhé a jedno prvé miesto, ako aj päť čestných uznaní za zdokumentovanie kultúrneho dedičstva.

Vyhodnotenie filmových príspevkov:

1.miesto: KOVÁŘ – Zdeněk Zbořil, Vyškov

2.miesto: MAJSTROVSTVÁ SVETA PO SLOVENSKY – Ján Kuska, Liptovský Mikuláš

3.miesto: LAZNÍCI Z HRIŇOVEJ – Ľubor Patsch, Liptovský Mikuláš; BAČOVÁ – František Soukup, Tachov

Čestné uznanie za zdokumentovanie kultúrneho dedičstva:

BAČA FLORIÁN – Vlado Kružic, Zvolen

VO VÍNE JE PRAVDA – Martin Doležal, Praha

PARA V SRDCI – Zdeněk Zbořil, Vyškov

DŘEVENÝ CHLEBA – Slavomír Kozák, Tachov

KOBERCE Z VÝCHODNEJ – IN Memoriam Dušan Červeň, Liptovský Hrádok

ms