Od stredy 20. mája sa uvoľnili ďalšie opatrenia, ktoré mali zabrániť šíreniu koronavírusu na Slovensku.

Rúška v exteriéri sú dobrovoľné, za predpokladu, že sú medzi ľuďmi päťmetrové odstupy. V interiéri musíme rúška stále nosiť.

V reštaurácii si už posedíme aj vo vnútri, platia tu však rovnaké pravidlá ako na terase: pri stole môžu sedieť iba dvaja ľudia, alebo rodičia a deti. Zároveň sa predĺžili otváracie časy – z 20. na 22. hodinu.

Otvárajú sa tiež obchodné centrá, ale bez detských kútikov.

Po viac ako dvoch mesiacoch sa dostaneme aj do kina a divadla. Povolené sú už aj hromadné podujatia, na ktorých je maximálne sto návštevníkov.

Ak cestujeme za hranice a v cudzej krajine sa nezdržíme dlhšie ako 24 hodín, nebudeme musieť ísť do povinnej karantény. Zatiaľ to platí iba pre osem krajín – Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Nemecko, Švajčiarsko a Slovinsko. Toto opatrenie platí od štvrtka 21. mája, teda od štvrtka.

V obchodoch už môže byť viac zákazníkov, priestor vyhradený pre jedného zákazníka v obchode sa z 25 metrov štvorcových zmenšil na 15 metrov štvorcových.

Otvorené sú aj vnútorné športoviská a plavárne, zatiaľ len pre športové kluby.

Na vonkajších športoviskách musia byť stále zatvorené šatne a musia byť bez obecenstva.

Vonkajšie turistické atrakcie môžu otvoriť aj vnútorné časti, neplatí to pre ZOO a botanické záhrady.

Pre seniorov je počas pracovných dní na nakupovanie stále vyhradený čas od 9. do 11. hodiny.

Zriaďovateľ môže rozhodnúť o otvorení školy od 1. júna. Otvárať sa môžu aj škôlky, školské kluby detí, prvý stupeň a 5. ročník základných aj špeciálnych škôl. Škola bude dobrovoľná. V škôlke bude môcť byť v skupine najviac 15 detí, v škole je to 20 žiakov na jednu triedu. Vyššie ročníky, od 6. do 9. ročníka, budú pokračovať v dištančnom vyučovaní.

O ďalších uvoľneniach sa má rozhodnúť o ďalšie dva týždne. Očakáva sa, že by sa už mohli otvoriť aj vonkajšie kúpaliská.

Naproti tomu, hromadné podujatia nad tisíc ľudí zrejme nebudú tento rok povolené.

ms

Ilustračné foto: Free Photos, Pixabay