Pomenovali ho iba nedávno a už poznajú na celom svete. Je to COVID-19, známejší tiež ako koronavírus. Na upresnenie, COVID-19 je ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. Prejavuje sa najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou a zápalom pľúc. V prípade komplikácií môže skončiť úmrtím.

Na dverách zdravotníckych zariadení v súčasnosti pribúdajú oznamy čo robiť, keď máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom.

Príznaky sa nemusia prejaviť

COVID-19 je strašiakom. Niekedy viditeľným a niekedy celkom utajeným. Veď nakaziť sa môžeme aj od človeka, ktorý nemá žiadne príznaky ochorenia. Pre český Deník N to v článku potvrdil aj molekulárny biológ a odborník na DNA diagnostiku Omar Šerý z Masarykovej univerzity v Brne.

„Bezpríznakových nosičov koronavírusu SARS-CoV-2 môže byť až niekoľko percent. Na jednej strane to ukazuje, že príznaky ochorenia sa u mnohých osôb nemusia prejaviť a ich telo si s vírusom poradí bez problémov. Na druhej strane sa títo ľudia stávajú roznášačmi infekcie,“ vysvetlil.

Dva metre a pätnásť minút

Podľa Usmernenia hlavného hygienika Slovenskej republiky, ktoré Úrad verejného zdravotníctva SR tento týždeň poslal zdravotníckym zariadeniam, je vysoké riziko nakazenia u tých osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s chorým na COVID-19. Napríklad keď človek s chorým žil v jednej domácnosti, alebo sa s ním stretol na menšiu vzdialenosť ako sú dva metre po dobu dlhšiu ako pätnásť minút. Ochorenie sa prenáša priamym kontaktom, no aj vzduchom, napríklad kašľom. Každý človek, ktorý sa dostane do úzkeho kontaktu s chorým by mal byť laboratórne testovaný.

Ako pri kvapôčkovej nákaze

Ak máte podozrenie, že ste sa nakazili koronavírusom, mali by ste kontaktovať buď krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby alebo svojho lekára. Už len preto, aby zabezpečili vaše vyšetrenie bez zbytočného nakazenia ďalších ľudí. Operačné stredisko prostredníctvom telefonického rozhovoru preverí prvotné epidemiologické údaje a kontaktuje regionálneho hygienika. Ten buď potvrdí alebo nepotvrdí podozrenie z ochorenia COVID-19.

Vo štvrtok predseda vlády Peter Pellegrini oznámil, že sa prechádza na nový systém odberu vzoriek. „Po telefonickej konzultácii ponecháme pacienta doma a sanitka s personálom príde k nemu domov. Zostáva doma, kým sa mu buď nezhorší zdravotný stav, ktorý si vyžaduje prevoz do nemocnice, alebo kým nemá výsledky testov, že je negatívny a môže pokračovať vo svojej práci,“ povedal premiér.

Ilustračné foto.

Všeobecní lekári sú povinní hlásiť podozrivé prípady príslušnému regionálnemu hygienikovi. Zároveň musia zabezpečiť izoláciu takýchto pacientov od ostatných v čakárni. Chorému s podozrením na COVID-19 poskytnú tvárovú rúšku a vyšetria ho v samostatnej miestnosti. Musia dodržiavať bezpečnostné opatrenia ako pri kvapôčkovej nákaze, to znamená používať respirátor, plášť, rukavice a chrániť si oči okuliarmi. Ak regionálny hygienik podľa miesta zistenia nákazy potvrdí podozrenie z COVID-19, lekár kontaktuje záchrannú službu a pacienta odošle na infektologické pracovisko. Priestor, kde bol pacient vyšetrovaný, musí zdravotnícky personál dôkladne vydezinfikovať.

Ako sa chrániť

Ak ste boli v rizikovej oblasti, kontrolujte si zdravotný stav najmenej dva týždne po príchode. Keď sa objavia príznaky ako kašeľ, dýchavičnosť alebo horúčka, kontaktujete lekárov a informujete ich o svojej cestovateľskej anamnéze. Ak sa u vás príznaky neprejavili a napriek tomu máte podozrenie na nákazu koronavírusom, môžete sa sami rozhodnúť pre domácu dvojtýždňovú izoláciu.

Dbať na zvýšenú hygienu rúk by sme v tejto dobe mali všetci. Ich dôkladné umývanie je základom. Nie je na škodu, keď obmedzíme nielen návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí, ale aj cestovanie a sociálne kontakty. Až na sociálne siete, tam síce číha veľa nebezpečenstiev, no na COVID-19 určite neochoriete.

Milan Suja

Ilustračné Foto: TPHeinz, Terri Sharp, Pixabay