Kúpiť darček pod stromček nie je jednoduché. Tlačenice v obchodoch, zhon, stres, no hrôza… V Detve to tento rok neplatí, taký bohatý výber darčekov tu ešte nebol. Samozrejme ak máte radi knihy.

„Nie marec, ale december je v Detve skutočným mesiacom knihy,“ povedala vedúca Podpolianskeho múzea v Detva Ranata Babicová vo štvrtok podvečer. Na pôde múzea sa konalo predstavenie zaujímavej publikácie Život ľudu detvianskýho z pera historika Jána Goliana.

Kniha má podtitul Historicko-demografická a kultúrna sonda do každodenného života na Podpoľaní v dlhom 19. storočí. Napriek tomu, že ide o vedeckú publikáciou, v niektorých častiach svojim jazykom, vizuálom a spracovaním sa snaží priblížiť aj bežnému čitateľovi či ľuďom zaujímajúcich sa o minulosť Podpoľania. Čitateľ sa dozvie o sociálnych dejinách regiónu v 19. storočí, ďalej o demografii, teda dejinách rodiny (narodení dvojičiek, nemanželských deťoch, sobášoch, konkubinátoch…), o tom ako sa o Detve a Detvanoch písalo v dobových novinách a publikáciách, tiež o tom kto všetko navštevoval región či o zaujímavostiach z každodenného života Podpoľancov. K knihe nájdete sťažnosti a spory Detvanov s vrchnosťou, ale napríklad aj humorné pasáže o zlozvykoch Podpoľancov, alebo zmienky o tamojších žobrákoch a tulákoch. Skrátka lahôdka pre každého, kto má rád históriu. Knihu už teraz nájdete v kníhkupectvách. To len ak by ste hľadali dobrý darček od Ježiška.

Futbalistom a hokejistom

Vráťme sa ku slovám Renaty Babicovej z úvodu tohto článku. Prvú knihu, ktorá práve v decembri prišla na detviansky knižný trh, oficiálne predstavili už v utorok 3. decembra. V Dome kultúry Andreja Sládkoviča slávnostne pokrstili publikáciu Pozoruhodný príbeh detvianskeho futbalu a hokeja. Zaujímavé je, že jej autor sa tiež volá Ján Golian. Zaujímavé je, že jej autor, lepšie povedané vedúci autorského kolektívu, sa tiež volá Ján Golian, no nejde o rovnakého človeka ako v prípade Života ľudu detvianskýho.

Krst knihy.

Príbeh futbalu a hokeja mapuje dianie v týchto športoch od ich vzniku až po rok 1990. Dozviete sa veľa zaujímavostí a nájdete v nej množstvo fotografií. Krstu sa zúčastnili viaceré osobnosti, medzi nimi aj bývalý hokejista Jozef Golonka. Pozoruhodný príbeh detvianskeho futbalu a hokeja nájdete v Detvianskom ľudovom umení. Ďalšia lahôdka na knižnom trhu v Detve, ďalší hodnotný darček pod vianočný stromček.

O remeslách

Začiatok decembra síce patril Golianovcom, k nim sa onedlho pridá aj Agata Hlinicová, ktorá napísala knihu Remeslá v kocke alebo Ako na to jednoducho a rýchlo. Uvedenie knihy je naplánované na 11. decembra. Ak si to nechcete nechať ujsť, príďte do Domu kultúry A. Sládkoviča v Detve o 17. hodine. Lebo jedna kniha pod stromčekom určite nebude stačiť.

Milan Suja

Foto: Milan Suja, Jaroslav Švábenský